30 Mayıs 2013 Perşembe

Istanbul'u mu yağmaladın?

Fatih, Osmanlı’nın beylikten devlete geçiş ilanını Bizans Hazinesinden yağmalanan altınlarla yaptı. ‘‘Fetih‘‘ sonrası Osmanlı‘nın eline geçen Bizans hazinesinesinin saf altın tutarı 300a bin Dukaten olarak tahmin edilmekte. Bu tutarın beşte biri Fatih Sultan Mehmet'e pay edilmiş.  Bizans Tarihi yazarlarından Dukas ve Chalkokandzle, yağma sırasında Yeniçerilerin ellerine geçen gümüş ve buna benzer değerli taşları tanımadıkları için Venedikli tüccarlara bakır fiyatına sattıklarını yazarlar. Bu nedenle yağmanın boyutlarını tam olarak tesbit etmenin mümkün olmadığını da vurgularlar. Evliya Çelebi, ‘‘Fetih sonrası Fatih Sultan Mehmet'in payına 3800 esir ve yirmi torba dolusu altın düştü“ der. Bir torbanın içersinde 500 sikke bulunduğuna göre Fatih Sultan Mehmet'in payına Eviya Çelebiye göre 10 bin Sikke düşmüş. Evliya Çelebi, ayrıca 20 Bizans gemisinde Frenkler’in o zamanlar kullandığı 300 torba dolusu Frenk Guldeni ile iki bin kilo ağırlığında gümüşe al konulduğunu yazar.
 

29 Mayıs 2013 Çarşamba

Osmanlı hayranlığı deyip geçmeyin!

AKP‘nin Osmanlı hayranlığı uzun bir süreden beri sürüyorsa bunun çok ciddi arka planı olmalı. Bu arka planı biraz irdelemek için 16‘yüzyılda yayımlanan nizamnameler ile AKP’nin çıkartığı son torba yasayı karşılaştırdık. Ortaya ilginç veriler çıktı.

29 Nisan 1572 yılında Galata Kadısı‘nın verdiği hüküm1 ile başlayalım;


Yıl 29 Nisan 1572. Galata Kadısı‘nın Hükmüdür;


Şarabın İstanbul sokaklarında tulumla taşımamalarına dâir: Galata iskelelerine yanaşan gemilerden mahzenlere fıçı yerine tulumlarıyla taşıyıp şehir içinde gezip müslümanların elbiselerine dokunduğundan dolayı tulumba ile taşınmasına yasak getirilmiştir.(Galata’da Hammallar Kethudâsı Şeyh Abdulkerim’e verildi) Fi 15 Zilhicce 979/29 Nisan 1572.

Yıl 24 Mayıs 2013. T.C. Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın Hükmüdür

 

28 Mayıs 2013 Salı

Ausstellung über Thessaloniki im Haus der Vielfalt / general-anzeiger-bonn.de


 
 BONN.  Eine Zeitreise mitten hinein in die Multikulti-Gesellschaft Thessalonikis bietet die aktuelle Ausstellung im Migrapolis-Haus der Vielfalt ihren Besuchern. Betriebswirt Ilhami Yazgan kam vor fünf Jahren auf die Idee, Postkarten aus Thessaloniki zu sammeln.
Warum gerade Thessaloniki? Yazgan: "Es gibt nicht viele europäische Städte, die einen so langen und kontinuierlichen Weg durch die Geschichte aufweisen". 70 auf A1 vergrößerte Postkartenmotive sind das Ergebnis seiner Recherchen. Viele Postkarten fand er in Archiven oder im Internet, Karten aus dem späten 19. und frühen 20. Jahrhundert.
 Die Darstellungen belegen, dass Thessaloniki religiös und ethnisch schon immer vielfältig war - eine Heimat für orthodoxe Griechen, muslimische Türken, Juden, Serben, Armenier oder Roma. Belebte Handelsstraßen oder das Hafenviertel gehören zu den ausgestellten farbigen oder schwarzweißen Motiven. Bei der Auswahl der Motive ging es den Ausstellungsmachern Manuel Gogos, Ioanna Zacharaki, Hidir Celik und Ilhami Yazgan um Zeugnisse einer lebendigen Stadt, in der seit Jahrhunderten verschiedene Religionen und Kulturen miteinander leben

22 Mayıs 2013 Çarşamba

19. Yüzyıl‘da Alman Şarkiyatcıların Bektaşilik Serüveni

Dr. Felix von Luschan
Ondördüncü yüzyıldan itibaren, sosyal ve siyasi bakımdan Anadolu coğrafyasını etkilemiş olan   Bektaşilik, 19. yüzyılın son çeğreğinde Alman şarkiyatcıların da dikkatini çekmiştir. Alman şarkiyatcılar, Bektaşilik üzerine yaptıkları araştırmalarını üç kanal üzerinden sürdürmüşlerdir. İlk olarak şark ve batı kaynaklarında ulaşabildikleri Vilayetname, Maqâlât, Tarih-i-âl-`Osmân, Fagrnâme, Üss-i-Zafer, Kashif al-Asrar gibi Bektaşi öğretisi için önemli olan elyazmaları olmuştur. İkinci yol olarak Bektaşi Derğahları ziyaret edilmiş. Üçüncü yol olarak Anadoluya, özellikle Likya Bölgesi’ne[1] yapılan seyahatler yapılmıştır.
 
Bektaşilik ile ilgili Alman kaynaklarında ilk verilere, 1890 yılında Felix von Luschan`ın yayımladığı çalışmada rastlıyoruz. Anadolu arkeoloji ve antropolojisi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Dr. Felix von Luschan, eskiden Likya olarak tanınan bölgede yaşayan Tahtacılar ile ilgili yaptığı araştırmalar kamuoyunda oldukça ilgi görmüştür.
 

3 Mayıs 2013 Cuma

Thessaloniki - Postkartenausstellung 24. Mai - 5 Juli 2013

Ausstellungseröffnung
Thessaloniki – eine historische Reise
Aus der Geschichte lernen –
Multikulturalität in Thessaloniki
Postkarten aus der Sammlung İlhami Yazgan

am 23. Mai 2013 um 18 Uhr
im MIGRApolis - Haus der Vielfalt
Brüdergasse 16- 18
53111 Bonn
Ausstellungsdauer: 24. Mai - 05. Juli 2013
Das Begleitbuch zur Ausstellung ist im Free Pen Verlag erschienen.