29 Nisan 1572 yılında Galata Kadısı‘nın verdiği hüküm1 ile başlayalım;
Yıl 29 Nisan 1572. Galata Kadısı‘nın Hükmüdür;
Şarabın İstanbul sokaklarında tulumla taşımamalarına dâir: Galata iskelelerine yanaşan gemilerden mahzenlere fıçı yerine tulumlarıyla taşıyıp şehir içinde gezip müslümanların elbiselerine dokunduğundan dolayı tulumba ile taşınmasına yasak getirilmiştir.(Galata’da Hammallar Kethudâsı Şeyh Abdulkerim’e verildi) Fi 15 Zilhicce 979/29 Nisan 1572.
Yıl 24 Mayıs 2013. T.C. Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın Hükmüdür
''Kafa kıyak gezen nesil istemiyoruz‘‘
22’ile 06’arası alkohl satışı TBMM’den jet hızıyla geçti
…………..
Yıl 23 Temmuz 1573. Istanbul Kadısı’nın Hükmüdür;
İstanbul’a şarap getirilmemesine dâir: İstanbul Kadısı’na hüküm ki, bundan akdem Kefere tâifesi şehirlere hamr2 getirmek yasaktır. Lâkin Cum’a namazı kılınır şehirlere alâniyeten hamr getirmek aslâ meşrû’ değildir.
Yıl 26 Nisan 2013. T.C. Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın Hükmüdür;
‘‘Alkohl teşvikini eleştiren Başbakan Erdoğan‚ ‘‘Alkollü içki olan bira, Cumhuriyet’in ilk yıllarında, bazı kitaplarda, ‘‘milli bir halk içkisi‘‘ olarak takdim edilmiştir. Halbuki bizim milli içkimiz ayrandır dedi‘‘ ve içki üreten şirtetlere reklam yasağı getirildi. Bu yasağı Osmanlı selamı ile karşılayan Efe Rakı’nın değerli yöneticileri alkohl yasağına tepki gösterdiler. Ama önemli bir farkla, Yasağı getirenlere değil, yasakları eleştirenlere sitem ettiler.
…………..
Yıl 7 Ekim 1573.Galata ve Hasslar Kadısı’nın Hükmüdür;
İslâm mahalleleri arasında açılan meyhânelerin kapatılmasına dâir:
Galata ve Hasslar Kadısı’na hüküm ki, hâric-i Galata’da ehl-i İslâm mahallâtı arasında meyâne ihdâs olunup fasaka cem’ olup müselmanlar rencide oldukları i’lâm olunmağın dolayi buyurdum ki, vardıkda onun gibi ol meyhâne olan mahal kadîmden şimdiye değin kefere sâkîn olup âyîn-i bâtılları üzere mâbeynlerinde hamr satıla gelmiş yer olmayıp müselmanların sâkin oldukları mahalle içinde, hâlen ihdâs olunmuş meyhâne ise ol makûle hâdis olup Müselmanlar mahallesi içinde olan meyhâneleri ref’ edip şer’î şerife ve emr-i münîfe muhâlif iş etdirmeyesin.
Yıl 2013. T.C. Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın Hükmüdür;
‘‘AKP mesafeyi kısaltacak. Okul ve eğitim kurumları ile içkili yerler arasındaki mesafe 100 metrete indirilmesini planlanmakta.‘‘
…………………
Bu karşılaştırmayı çoğalmak mümkün. Çoğaltmaya gerek yok. Yukarıdaki örnekler Osmanlı’nın AKP’ye klavuzluk yaptığını çarpıcı bir şekilde göstermekte.
Milli Görüş Milli Görüşçülerde kaldı takiyesi yapan AKP, topluma Osmanlı gömleğini giydirmekte kararlı.
İlhami Yazgan / Köln / iyazgan@web.de
1 Nizamnameler kısaltılarak verildi.
2 Ekşi. Şarap. İçki olup sarhoşluk veren şey