10 Nisan 2024 Çarşamba

Ferhan TOPCU Yazdi

 


İlhami Yazgan'ın daha önce MONİKA ERTL- Che'nin İntikamını Alan Kadın- adlı kitabını okumuş ve sayfamda tanıtmıştım. KIZIL MİLYARDER bir bakıma o kitabı tamamlamakta.

KIZIL MİLYARDER daha basılmadı. Sanırım bu ay içerisinde çıkacak. Ben kitabı dosya halindeyken iki kez okudum. Kitapta Giangiacomo Feltrinelli'nin kişisel ve siyasi hayatı anlatılıyor. Tabii onun hayatının yanı sıra Avrupa'daki radikal solun legal ve illegal mücadelesi de veriliyor.
Feltrinelli, İtalya'da kapitalizmin gelişimine öncülük eden çok zengin bir ailenin üyesi. Genç yaşta aile servetinin yöneticisi oluyor. Öyle böyle bir zenginlik değil; çocukluğu- gençliği büyük konaklarda, şatolarda geçiyor. Toplumdan kopuk, arkadaşlardan yoksun bir çocukluk yaşıyor.
Feltrinelli'yi ilginç kılan ise genç yaşında İtalyan Komünist Partisine üye olup sol mücadelede yer alması. Bu mücadelede sadece servetini değil kendi hayatını da ortaya koyuyor. Son yıllarında ise yeraltına geçmek zorunda kalıyor.
Feltrinelli bir Che Guevara hayranı. Che'nin hunharca öldürülmesi onun hayatını derinden etkiliyor. Büyük devrimci Che'yi infaz eden ve Che'nin iki elini kesen, cesedinin başında poz verecek kadar pervasızlaşan kişinin infazı için Monika Ertl'e yardım ediyor. İnfaz sırasında kullanılan silahı Monika Ertl'e veren de o...
El kesmek, cesetin başında poz vermenin amacı nedir? Güç gösterisi ve direnen halkların umudunu, mücadele alimlerini kırmak. Amaçlarına ulaştılar mı? Hayır. Che'nin yaktığı meşale tüm Latin ülkelerine ışık oldu...
Dünya tarihinin en büyük iki devrimcisi Mustafa Kemal Atatürk ve Ernesto Che Guevara'dır. Çağlar sonra da hatırlanacaklar ve anılacaklardır. Her ikisi de emperyalizme başkaldırmış ve emperyalizmi yenmiş iki devrimcidir. Mazlum uluslara umut olmuşlardır. Emperyalizmin yenilmezlik efsanesini yıkmışlardır.
Bugün, ABD olmasa, İsrail Filistin'de soykırım yapamazdı. Ne yazık ki soykırımı lanetleyenler bu gerçeği görmüyor ya da görmezlikten geliyorlar.
Günümüzde, Mustafa Kemal ve Che Guevara gibi devrimcilerin eksikliği emperyalistlerin şansı, mazlum halkların yoksunluğudur.
Bu kitabı Türkçeye çeviren İlhami Yazgan her türlü övgüyü hak ediyorsun. Teşekkürler...
Übersetzung anzeigen
Alle Reaktionen:
Ferhan Topcu