6 Kasım 2013 Çarşamba

Bitlis`in Semiramiş Kaya Tüneli

Urartılar döneminde açılan Semiramiş Kaya Tüneli günümüzde neden yok?

Tarih
çiler bize,  Urartular’ın ilk kaya tünelini Bitlis’e 10 km kala açtıklarını söyler. Kaya tüneli 1961 yılına kadar kullanılmış. Tünelin uzunluğu 11-2 metre, yüksekliği 5-6 metre, genişliği ise 4-5 metre.  Kürt tarihini yazan Şerif Han ve Evliya Çelebi, yapıtlarında ‘tünelin bir kadın tarafından yaptırıldığını’ yazmışlardır. Evliya Çelebi seyahatnamesinde konuyla ilgili şunları yazar:



‘‘Bitlis’e güney-batı yönünde bulunan büyük sert kaya parçasına oyulmuş tünelden  geçerek ulaşılmakta. Mallarını satmak için her taraftan Bitlis’e gelen tüccarlar bu  tünelden geçerek şehre ulaşırlar. İşlerini bitirdikten sonra tekrar geldikleri yere dönerken, yine bu tüneli kullanırlar. Tünel şehrin tek ulaşım kapısıdır. Görkemli bir kayanın oyularak yapılan bu  tünel, insana gökyüzünde açılmış bir oyuk  hissi vermekte. Demir gibi sert olan kaya parçasının oyulup şehre olan ulaşımı, Bitlis’in ilk Müslüman beyi Abdullah Bey’in kızı Huma Hatun’un yaptırdığı rivayet edilir.  

Peki bu kadar önemli ve Bitlis şehriyle bütünleşmiş olan bu tünel günümüzde duruyor mu? Malesef hayır!

Büyük araçların geçmesini zorlaştırdığı gerekçesiyle Bitlis’in en eski tarihi mirasını dinamitle parçalamışlar! Bu konu sayısız uyarılar ve bilimsel makaleler yazılmış olmasına karsın malesef günümüze ulasan yanlız kitapların arasında bulunan bir kaç fotoğraf, çizim ve bölgeyi ziyaret etmiş gezginlerin gözlemlemden  başka bir veri yok .

Semiramiş Kaya Tüneli ile ilgi bir fotoğrafı Lynch’nin kaleme aldığı ‘‘Armenia Travels and Studies‘‘ adlı kitabın 328 sayfasında buldum. Karakalem çalışması ise bu fotoğrafa bakılarak çizilmiz. Yine bu yıllarda Bitlis’i ziyaret etmiş olan şarkiyatcı Lehman Haupt, Semiramiş Kaya Tüneli ile ilgi şunları yazar: ‘‘Devası bir kaya parçasına oyulmuş tünele keskin bir virajı döndükten sonra ulaşıyorsunuz.  Bu kaya parçasına oyulmuş tüneli  modern yolun önemli bir bileseni olarak algılamak gerekir. Yanlış hatırlamıyorsam tünelin mimarı  Bitlis’li mühendis Djojas olmalı. 1894 yılında Bitlis’i ziyaret eden tarihci Lynch, Armenia Travels and Studies adlı çalışmasında tüneli Semiramis-Tüneli olarak adlandırmış ve Urartılar tarafından yapıldığını yazmış. Oldukça ilginç bir not! Eski çağlardan bu yana hala kullanılan ve artık efsaneye dönüşmüs olan bu tünelin günümüze kadar kalıp  hala önemli bir islev görmesi bir mucize olsa gerek.‘‘   

Fotoğraflar Lynch, Armenia Travels and Studies adlı çalışmasından alınmıştır.

İlhami Yazgan

1929 Bitlis Delikli Taş..
İlk arabalar 1929'da Fetullah Dodanlı tarafından Bitlis'e getirilmişlerdir.. Bu fotograf bitlisname.com sayfasindan alinmistir