30 Mayıs 2013 Perşembe

Istanbul'u mu yağmaladın?

Fatih, Osmanlı’nın beylikten devlete geçiş ilanını Bizans Hazinesinden yağmalanan altınlarla yaptı. ‘‘Fetih‘‘ sonrası Osmanlı‘nın eline geçen Bizans hazinesinesinin saf altın tutarı 300a bin Dukaten olarak tahmin edilmekte. Bu tutarın beşte biri Fatih Sultan Mehmet'e pay edilmiş.  Bizans Tarihi yazarlarından Dukas ve Chalkokandzle, yağma sırasında Yeniçerilerin ellerine geçen gümüş ve buna benzer değerli taşları tanımadıkları için Venedikli tüccarlara bakır fiyatına sattıklarını yazarlar. Bu nedenle yağmanın boyutlarını tam olarak tesbit etmenin mümkün olmadığını da vurgularlar. Evliya Çelebi, ‘‘Fetih sonrası Fatih Sultan Mehmet'in payına 3800 esir ve yirmi torba dolusu altın düştü“ der. Bir torbanın içersinde 500 sikke bulunduğuna göre Fatih Sultan Mehmet'in payına Eviya Çelebiye göre 10 bin Sikke düşmüş. Evliya Çelebi, ayrıca 20 Bizans gemisinde Frenkler’in o zamanlar kullandığı 300 torba dolusu Frenk Guldeni ile iki bin kilo ağırlığında gümüşe al konulduğunu yazar.
 
akıs Adası Piskoposu Leonardo Giustiniani ise, Bizans Kralı’nın şehir surlarının onarımı için ayırdığı ve açgözlü Yunan rahipler tarafından saklanan 70 bin Altın Florinin ‘‘Fetih‘‘ den kısa bir süre sonra toprağa gömülmüş olarak bulunduğunu belirtir.


Osmanlı sikkeleri üzerine çalışmalarıyla tanınan Alman Schröttler, 1930 yılında yayımladığı Sikkelerin Dili, adlı çalışmasında Fatih Sultan Mehmet'in ‘‘Fetih‘‘ den payına düşen altınları eritip Osmanlıda ilk altın sikkeyi kendi adına kestirdiğini yazar.


Fatih kendi adına kestirdiği sikkeler, aynı zamanda Osmanli“nın beylikten devlete geçişin ilanıdır. Fatih, Osmanlı’nın beylikten devlete geçiş ilanını Bizans Hazinesinden yağmalanan altınlarla yapmıştır!


Alman Mortmann, 1453 Yılında Türkler Tarafından İstanbul’un Fethi, 1914 adlı çalışmasında ‘‘Fetih‘‘ sonrasında Türkçeye, ‘‘İstanbul'u mu yağmaladın?‘‘ sorusunun yerleşmiş olduğunu, çok parası olan kişilere bu tür göndermeler yapıldığını yazar.


Hortman’ın bu tesbitine katılmamak mümkün mü?


Baksanıza İstanbul Gezi Parkında yakmalar, yıkmalar, göz altılar derken, Recep Tayyip Erdoğan, eylem yapanlara seslendi: ''Ne yaparsanız yapın. Orası için karar verdik. AVM yapacağız.’’


İlhami Yazgan

iyazgan@web.de